Main menu

Ψυχοθεραπεία ζεύγους & Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

" Η ζωή μας έχει μάθει οτι η αγάπη δεν συνίσταται απο το να κοιτάμε ο ένας τον άλλον, αλλά να κοιτάμε έξω προς την ίδια κατεύθυνση" (Αντούαν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ)


Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, οι προσωπικές και οικογενειακές μας σχέσεις μπορούν να μας δώσουν χαρά αλλά και μπορούν να είναι και μια μεγάλη πρόκληση. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τα συναισθήματά μας και τις συμπεριφορές μας, τόσο καλύτερα μπορούμε να επικοινωνήσουμε, να διαχειριστούμε το άγχος μας και να λειτουργήσουμε με υγιή τρόπο  ανάμεσα στους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας. Η θεραπεία ζεύγους και η οικογενειακή θεραπεία , είναι ένας τύπος ψυχοθεραπείας που δίνει έμφαση στην βελτίωση των σχεσιακών δεξιοτήτων και την επίλυση συγκρούσεων. Οι θεραπευτικές συνεδρίες μπορούν να συμπεριλαμβάνουν όλα τα μέλη της οικογένειας ή ένα άτομο από την οικογένεια.  Το εξειδικευμένο πλάνο θεραπείας εξαρτάται από τις συνθήκες. Αλλά, είτε πρόκειται για προβλήματα στο γάμο, είτε για κάποια σύγκρουση ανάμεσα στους γονείς και το παιδί ή παιδιά, για μια τραγωδία μέσα στην οικογένεια ή για τις επιδράσεις μιας ασθένειας,πάθησης ή ψυχικής νόσου ενός μέλους της οικογένειας ή του ζευγαριού ( όπως εξάρτηση από ουσίες, κατάθλιψη, ψύχωση, καρκίνος), οι συνεδρίες είναι σχεδιασμένες ώστε να βοηθήσουν τα άτομα να μάθουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία που χρειάζονται για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στις αναμεταξύ τους σχέσεις. Το επικοινωνιακό μέσο είναι πάντα ο λόγος και πάντα ενθαρρύνεται η ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων.
 
Θεραπεία ζεύγους
 
Η θεραπεία ζεύγους (ή συμβουλευτική γάμου) δεν απευθύνεται μόνο σε δυστυχισμένα ζευγάρια ή ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει προληπτικά με σκοπό να δυναμώσει τους δεσμούς και για να αποκτήσει το ζευγάρι μια βαθύτερη κατανόηση ο ένας για τον άλλον. Επιπλέον, μερικά ζευγάρια μπορεί να βοηθηθούν κάνοντας κάποιες συνεδρίες πριν αποφασίσουν να παντρευτούν, έτσι ώστε να μπορούν να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση ο ένας για τον άλλον και για να εξομαλύνουν οποιεσδήποτε διαφορές.
 
Τα ζευγάρια που αναζητούν να ξεκινήσουν θεραπεία ζεύγους μπορεί να αντιμετωπίζουν θέματα όπως: προβλήματα στην επικοινωνία, οικονομικά προβλήματα, σεξουαλικά προβλήματα, γονεϊκά θέματα, κατάχρηση ουσιών, διαχείριση του θυμού,  απιστία , διαζύγιο κλπ.
 
Επίσης ο θεραπευτής ζεύγους κάποιες φορές, μπορεί να θεωρήσει χρήσιμο ή απαραίτητο για ένα ή και για τα δυο μέλη του ζευγαριού να είναι και σε ατομική ψυχοθεραπεία ώστε να μπορούν να έχουν έναν προσωπικό χώρο στον οποίο μπορούν να μιλήσουν για θέματα που μπορεί να είναι και πιο βαθειά και να μην αφορούν μόνο τη σχέση τους με τον σύντροφο αλλά με το παρελθόν, τις προσωπικές εμπειρίες, συγκρούσεις και δυσκολίες.

 
 
Οικογενειακή θεραπεία
 
Όπως και η συμβουλευτική ζεύγους, έτσι και η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη ως μια προληπτική τεχνική για να διδάξει στα μέλη της οικογένειας πώς να χειριστούν τις αντιξοότητες πριν αυτές εμφανιστούν ή γίνουν έντονες. Για παράδειγμα, πρόσφατα αναμειγμένες οικογένειες που έχουν παιδιά από προηγούμενους γάμους μπορούν να επωφεληθούν από την οικογενειακή θεραπεία ώστε να μπορούν να βοηθήσουν όλα τα μέλη της οικογένειας να συμβιώνουν αρμονικά.
 
Επειδή η οικογένεια είναι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του κοινωνικού δικτύου ενός ανθρώπου, η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για οικογένειες όπου υπάρχει ασθένεια, ψυχική νόσος ή παρεμφερή προβλήματα. Γενικά, όσο καλύτερα λειτουργεί μια οικογένεια, τόσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο του άγχους του ανθρώπου σχετικά με την ασθένεια ή την δυσκολία. Οι ενήλικες που έχουν μεγαλώσει σε δυσλειτουργικές οικογένειες ως παιδιά μπορούν να επωφεληθούν και από την ατομική ψυχοθεραπεία που χρησιμοποιεί έννοιες της οικογενειακής ψυχοθεραπείας, ειδικά όταν ξεκινούν να δημιουργήσουν την δική τους πυρηνική οικογένεια.  Επίσης κάποιες φορές μπορεί να θεωρηθεί σκόπιμο ή απαραίτητο ένα ή και περισσότερα μέλη της οικογένειας να βρίσκεται και σε ατομική ψυχοθεραπεία, ώστε να μπορεί να έχει ένα δικό του χώρο να εκφράσει τα συναισθήματα και τις δυσκολίες που βιώνει μέσα στην οικογένεια αλλά και γενικώς.
 
Η συμβουλευτική γονέων είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο της οικογενειακής θεραπείας. Το να είναι κανείς γονιός είναι σκληρή δουλειά και μπορεί να αναδείξει ένα ολόκληρο φάσμα συναισθημάτων και αλλαγών σε μια οικογένεια ή σε έναν γάμο. Ο σύμβουλος γάμου και ο οικογενειακός θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά να μιλήσουν για σημαντικά θέματα και να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να αναπτύξουν μια υγιή και υποστηρικτική σχέση.
 
 


" Μην πνίγετε ο ένας τον άλλον, κανείς δεν μπορεί να μεγαλώσει στη σκιά"  (Λέο Μπουσκάλια)