Main menu

Η ομαδική ψυχοθεραπεία

"Σπάνια είμαστε υπερήφανοι όταν είμαστε μόνοι μας" (Βολταίρος)

Η ομαδική ανάλυση (ή ομαδική αναλυτική ψυχοθεραπεία) είναι μια καθιερωμένη μορφή ομαδικής ψυχοθεραπείας βασισμένη στην άποψη ότι μέσα σε μια προσεκτικά διαμορφωμένη ομάδα της οποίας ο συνδυασμός των μελών που συμμετέχουν αντικατοπτρίζουν τα ευρεία πρότυπα της κοινωνίας, μπορεί να προκύψει μια βαθειά και διαρκής αλλαγή  . Σε μια τυπική ψυχοθεραπευτική ομάδα, όλα τα μέλη της κερδίζουν ταυτόχρονα  από αυτήν την εξελισσόμενη διαδικασία .  Η ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση ανάμεσα στα μέλη της ομάδας γίνεται το κεντρικό σημείο της θεραπείας και της θεραπευτικής δουλειάς έτσι ώστε η κατανόηση των ομαδικών αλληλεπιδράσεων, των συζητήσεων και των γεγονότων, να μετατραπεί σε έναν ισχυρό τρόπο να μάθουμε για τον εαυτό μας. Όποιοι φόβοι μπορεί να υπάρχουν  γύρω από τη δυσκολία  να μιλήσουμε για τα προβλήματά μας στην ομάδα, σιγά σιγά εξαφανίζονται μέσα από την εμψυχωτική και την βοηθητική ατμόσφαιρα της ομάδας αλλά και τη στήριξη του θεραπευτή. Το να μοιράζεται κανείς τα συναισθήματα και τις εμπειρίες μέσα σε μια έντονη, ζωντανή και υποστηρικτική ομάδα δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μέσα στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η υποστήριξη. Μέσα στην ομάδα προκύπτουν και αναδύονται γνώριμοι τρόποι με τον οποίο λειτουργούμε και συμπεριφερόμαστε και η ανάλυση αυτών των τρόπων ανοίγει το μονοπάτι για προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη. Τα μέλη της ομάδας βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια των άλλων. Αποκτούν μια νέα επίγνωση για τον εαυτό τους και μαθαίνουν για τον εαυτό τους και τους άλλους μέσα από την δουλειά που κάνουν οι άλλοι μέσα στην ομάδα για να αποκτήσουν επίγνωση για την συμπεριφορά τους και τις σχέσεις τους.  Έτσι μπορεί να προκύψει μια βαθειά και διαρκής αλλαγή και οι επιδράσεις προηγούμενων τραυματικών εμπειριών να ανακουφιστούν. Τα προσωπικά θέματα του καθενός εξερευνώνται μέσα σε μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και εχεμύθειας. Μέσα από τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα στην ομάδα, παρέχεται μια ζωντανή επίδειξη για το πώς οι γνώριμοι τρόποι λειτουργίας και συμπεριφοράς μπορούν να αναπαραχθούν στο παρόν και να εμποδίζουν την ανάπτυξη και την δημιουργικότητα. Η ανάλυση αυτής της διαδικασίας ανοίγει τον δρόμο για αλλαγή.
Μια τυπική ομάδα αποτελείται από τέσσερα μέχρι και οχτώ άτομα που βρίσκονται εβδομαδιαία για μιάμιση ώρα με τον συντονιστή της ομάδας. Οι περισσότερες ομάδες αποτελούνται και από τα δυο φύλα αλλά υπάρχουν και ομάδες με μέλη μόνο του ιδίου φύλου. Η θεραπευτική ομάδα παρέχει επίσης ένα  περιβάλλον φροντίδας μέσα στο οποίο δίνεται η δυνατότητα να  ξεπεράσουμε και να πάρουμε ανακούφιση για τραυματικές εμπειρίες της ζωής. Άλλες θεραπευτικές εμπειρίες που προκύπτουν είναι η ευκαιρία να δούμε τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια των άλλων και να συμμετέχουμε στην θεραπεία των άλλων μελών. Ο καθένας χρησιμοποιεί την ομάδα με διαφορετικό τρόπο, και με τον δικό του/της ρυθμό. Δεν είναι ασύνηθες για κάποιον να έχει αμφιβολία ή απροθυμία στο να μπει σε μια ομάδα. Η εμπειρία μας έχει δείξει όμως, ότι τα μέλη της ομάδας κάνουν δραματικές αλλαγές στη ζωή τους και στις σχέσεις τους όσο είναι μέσα στην ομάδα, μερικώς μέσα από τα θεραπευτικά αποτελέσματα που προκύπτουν από το μπορούν να δουν τον εαυτό τους μέσα από τους άλλους και μέσα από την ταύτιση μαζί τους, αλλά επίσης και από την ευκαιρία τους να συμμετέχουν στην θεραπευτική διαδικασία των άλλων μελών. Η ομαδική ανάλυση απευθύνεται σε ένα εύρος προβλημάτων και καταστάσεων της ζωής.   Το άγχος, η κατάθλιψη, οι πανικοί, η δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να  είναι τυπικά προβλήματα για τα οποία μπορεί να προτείνεται η ομαδική αναλυτική ψυχοθεραπεία. Μπορεί επίσης να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από κάποια απώλεια στη ζωή τους (όπως ο θάνατος κάποιου προσώπου ή το διαζύγιο) και από ασθένειες ή ψυχοσωματικές παθήσεις. Η ομάδα μπορεί επίσης να θεωρηθεί πολύ χρήσιμη και υποστηρικτική  για γυναίκες που βρίσκονται στην εγκυμοσύνη η που υποφέρουν από  επιλόχεια  κατάθλιψη. Άντρες και γυναίκες  που μπορεί να βιώνουν διακρίσεις ή άλλες δυσκολίες που αφορούν την σεξουαλική τους η την εθνική τους ταυτότητα μπορούν να βοηθηθούν επίσης και να βρουν στήριξη στα πλαίσια μιας ομάδας.
Η ομαδική αναλυτική ψυχοθεραπεία δεν απευθύνεται η αφορά μόνο σε τραυματικές η δύσκολες εμπειρίες της ζωής αλλά ασχολείται και με το να αποκαλύπτει και να προωθεί τις ελπίδες, τις φιλοδοξίες και τη δημιουργικότητα των μελών της ομάδας. Οι ομαδικοί αναλυτές μπορούν επίσης να προσφέρουν και ατομική θεραπεία με την βλέψη να προετοιμάσουν το μέλος που είναι να μπει στην ομάδα ώστε να είναι έτοιμος/η για την εμπειρία αυτή.  
 
Τα υποψήφια μέλη μιας ομάδας περνούν πρώτα από μια αξιολόγηση. Αυτό γίνεται για να καθοριστεί αν η ομαδική ανάλυση είναι το κατάλληλο είδος θεραπείας για τις ανάγκες τους. Μπορεί να υπάρξει μια περίοδος αναμονής μέχρι να βρεθεί ή να γίνει διαθέσιμη μια κατάλληλη θέση σε κάποια ομάδα.  Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί κάποιος/α να επιλέξει να κάνει μερικές ατομικές συνεδρίες μέχρι να μπουν στην ομάδα. Οι ομαδικές συναντήσεις είναι εμπιστευτικές και ζητείται από τα μέλη να μην έχουν προσωπικές σχέσεις εκτός της ομάδας.

"'Οταν δίνεις τον εαυτό σου εισπράτεις πιο πολλά απο αυτά που έδωσες" (Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ)